top_342.jpg

Viktigt vid resa till, från eller via USA


Om ni ska resa till, från eller via USA vill vi rekommendera att ni är på flygplatsen i mycket god tid innan avresa då det är många omfattande säkerhetskontroller att passera.

Ska ni resa till eller mellanlanda i USA gäller följande vid bokningstillfället:

• Alla förnamn och efternamn enligt passet skall lämnas till resebyrån.
• Födelsedatum ska uppges.

Obs! Viktigt

Inreseinformationen skall meddelas Flygkompaniet snarast, dock senast 7 dagar efter att bokningsbekräftelsen mottagits. Vid eventuell sen bokning gjord mindre än 45 dagar i förväg skall uppgifterna läggas in inom 72 timmar.

Har flygbolaget inte erhållit uppgifterna i tid går det inte att utställa din biljett och ett högre flygpris kan komma att debiteras.

Det är resenärens ansvar att lämna korrekt information samt att den lämnas i rätt tid. Felaktig, felskriven eller utebliven information kan medföra att man nekas inresa.

Som svensk medborgare kan du resa till USA utan visum i högst 90 dagar enligt det så kallade Visa Waiver Program (VWP). Resenärer med nationalitet som kräver visum har själva ansvar för att kontrollera nödvändiga formaliteter.

ESTA minst 72 timmar före avresa
Som resenär måste du ansöka om tillstånd för inresa till USA. Detta gör du via ESTA:s webbplats absolut senast 72 timmar före avresa. ESTA gäller sedan för ett obegränsat antal inresor under två år. Om ni får nytt pass så måste en ny ESTA ansökan genomföras.

Mot en mindre avgift kan vi hjälpa er med en ESTA ansökan.
Ni kan även göra detta själv direkt på deras hemsida: https://esta.cbp.dhs.gov

Denna anmälan ersätter immigrationsblanketten som tidigare delades ut på flyget. Avgiften för ESTA är i US$ och betalas med kreditkort i samband med att ni fyller i blanketten.

Mer information

Frågor och svar om ESTA: (ESTA FAQ)

APIS Information/Secures flight-information

Ska man flyga genom amerikanskt luftrum utan att landa i USA kräver den amerikanska transportmyndigheten (TSA), sedan 2012, att uppgifter om passagerare skall lämnas på precis samma sätt som om man skall flyga till eller mellanlanda i USA. Innan flygbiljetten tas ut måste vi på Flygkompaniet lägga in information om namn enligt passet, kön och födelsedata på en Secure flight-rad på biljetten och sedan meddela de amerikanska myndigheterna informationen senast 72 timmar före avresa. Det är viktig att uppgifterna är korrekta annars riskerar man att inte få följa med flyget.

Läs mer och hämta blanketten på Svenska resebyråföreningen, SRF (länk nedan)

(Länk till APIS-blankett)

Kontakta flygkompaniet

0771 - 72 72 72
Europeiska Reseförsäkringar
Är du rätt försäkrad på resan? Flygkompaniet har tillsammans med ERV Reseförsäkringar tagit fram en försäkringslösning. Läs mer och se om du är skyddad.
Flygkompaniet AB Tel 0771-72 72 72 Vardagar 09.00-18.00 bokning@flygkompaniet.se
Flygkompaniet har ställt statlig resegaranti hos kammarkollegiet

SabreccPATA